Ana içeriğe atla

Peyzaj Mimarlığı için BIM, Daha İyi İşbirliğini Nasıl Sağlayacak

Bitki dikim planının evrimi. Görsel: Lauren Schmidt.

Peyzaj mimarlığı, disiplinleri birbirine bağlamak ve sahayı eşitlemek için BIM'i benimseyerek daha iyi bir yapı ortamı yaratma yolunda adımlar atıyor.

Peyzaj mimarı Lauren Schmidt kariyerinin başlarında önemli bir keşif yaptı. BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) süreci geleneksel olarak onun mesleğinde kullanılmıyordu, ancak Schmidt, BIM'in "I" harfi (3D modelleme verisi) ile peyzaj mimarlığı endüstrisinde büyük bir etki yaratma potansiyeline sahip olduğunu biliyordu.

Bu teknolojiyi kendi projelerine ve uygulamalarına entegre eden Schmidt, şu anda Seattle merkezli GGN firmasında çalışıyor ve peyzaj mimarlığında BIM kullanımı hakkında yeterli bilgiye ulaşamamaktan hayal kırıklığına uğramış durumda. Çözüm mü? "Revit Landscape: An Introduction to Revit and Site Modeling" adlı çevrimiçi bir video eğitim kursu oluşturdu ve bu konuyu landarchBIM adlı blogunda yazıyor.

Schmidt ayrıca World Landscape Architecture (WLA) adlı profesyonel blog için makaleler yazıyor ve BIM'i benimsemekte mimarlık, mühendislik ve inşaat endüstrileri kadar hızlı olmayan bir endüstri için bir dizi 3D modelleme kaynağı oluşturuyor.

Peyzaj mimarları neden BIM yazılımı kullanıyor?

BIM'i iş akışlarına entegre ederek peyzaj mimarları, mimarlar ve inşaat mühendisleri arasındaki boşluğu etkili bir şekilde kapatabilir, işbirliğini optimize edebilir ve genel tasarım sürecini iyileştirebilirler. Görsel: Lauren Schmidt.

"Bir peyzaj mimarı olarak bazen mimarlar bana 'Neden [Autodesk] Revit kullanıyorsun?' diye soruyor," diyor Schmidt. "Ve cevabı oldukça basit: Mimarların ve bina mühendislerinin yaptığı tüm nedenlerle. Bu, program ve yetenekleriyle aşina olanlar için açık olabilir, ancak bilmeyenler için bu açıklama yeterli değil."

Schmidt'in peyzaj mimarlığı için BIM konusundaki uzmanlığı, bu alanda pek fazla uzman olmaması nedeniyle öne çıkıyor. "Bence peyzaj mimarlığı, mimarlık ve inşaat mühendisliği arasında sıkışmış daha küçük bir meslek ve mevcut araçlar tarafından biraz yetersiz hizmet alıyor," diyor. "Başka bir deyişle, büyük bir pazar payımız yok."

Başka bir deyişle, peyzaj mimarları yıllar önce harita mühendisleri ve inşaat mühendislerinin bulunduğu konumda: Müşterileri - mimarlar ve geliştiriciler - BIM ve modellemeyi büyük ölçüde benimsiyordu, bu yüzden adapte olmaları gerekiyordu. (Schmidt, Seattle'daki Washington State Kongre Merkezi'nin yeni genişletilmiş bölümünü tasarlamak için LMN Architects ile işbirliği yaptığı son projeyi, BIM işbirliğinin harika bir örneği olarak gösteriyor.)

Schmidt'in 2015 yılında Budapeşte, Macaristan'da yaptığı bir sunumda, "BIM süreci, birçok mal sahibinin ve hükümetin kendi BIM gereksinimlerine sahip olmasıyla birlikte, hızla mimarlık ve inşaatta standart haline geliyor. Ve tüm zaman ve maliyet tasarrufu sağlayan faydalarıyla, bu şaşırtıcı değil. Bu nedenle, yazılımdan bağımsız olarak, tüm peyzaj mimarlarını BIM hakkında kendilerini eğitmeye ve bu sürece dahil olmaya teşvik ederim. Sorunları ve faydaları bilerek, peyzaj mimarlığı için süreci - ve yazılımı - iyileştirmeye devam edebiliriz."

Zorluklar gerçek: Peyzaj mimarlığı için optimize edilmiş 3D modelleme çözümleri neredeyse yok. Ve Schmidt, "Basitçe söylemek gerekirse, Revit önemli peyzaj veya saha modellemesi için tasarlanmamıştır," diyor.

Peki, peyzaj mimarları neden BIM kullanmalı? Sonuçta, "B" bina için, değil mi? Neden topografi ve drenaj ile çalışmak için en azından optimize edilmiş olan inşaat mühendisliği tasarım yazılımını kullanmıyoruz?

"Big projelerde peyzaj mimarlarının rolü sıklıkla mimarların işini inşaat mühendislerinin işiyle birleştirmektir - eğimler, drenaj planları, vb.," diyor Schmidt. "Bu zor olabilir - eşik, giriş, istinat duvarları ve kaldırımlar gibi 'aradaki' alanları kontrol etmeye çalışıyoruz, bu yüzden mimarların ve inşaat mühendislerinin modelleriyle mümkün olan en erken aşamada çalışmak istiyoruz."

Peyzaj mimarlığı için BIM kullanmanın faydaları

Yapım aşamasındaki Washington State Kongre Merkezi. Görsel: GGN.

Tasarım araçlarını seçerken, Schmidt için gerçekten önemli olan şey, BIM'deki "I" harfidir. WLA yazısında "BIM ve Peyzaj Mimarlığı: Ne, Neden ve Nasıl" başlıklı makalesinde, "Temel 3D modelleme ile BIM arasındaki kritik fark, model içindeki bilgilerdir. Her nesnenin modele ait verilerinin bulunması fikridir. Örneğin, bir BIM peyzajında bir ağacın bilimsel adı, kök boyutu, durumu ve dikim yüksekliği gibi ağaçla ilgili parametreler olabilir. Ayrıca, olgun boyu, yayılma, su ve güneş gereksinimleri ve çiçeklenme zamanı gibi ilgili tasarım bilgileri de olabilir."

Bu bilginin modelde bulunması birçok verimliliği açığa çıkarır - otomatik miktar planlaması ve malzeme hesaplamaları, örneğin - ve büyük bir projeye dahil olan diğer disiplinlerle daha iyi ve daha erken koordinasyon sağlar ki bu, Schmidt'e göre, "peyzaj mimarlarını masaya oturtur." Ve en önemlisi, bu daha iyi tasarıma yol açar. "Modeldeki bilgiler, yağmur suyunu en iyi nasıl yakalayacağımız ve depolayacağımız gibi kritik tasarım kararlarını da yönlendirmeye başlayabilir."

"BIM kullanmanın en büyük faydalarından biri, belgeleri doğrudan modelden oluşturmaktır," diyor Schmidt. "Planlar, kesitler ve cephe görünümleri, belirli şablonlar kullanılarak hızlı ve otomatik olarak oluşturulabilir. Ve bu görünümlerdeki elemanlar son derece detaylı ve doğru olabilir." Aynı şey, inşaat mühendislerine sağlanan kesitler ve maliyet tahminleri ile programlama verileri için de geçerlidir.

Peyzaj mimarları için tam optimize edilmemiş olmasına rağmen, büyük ve karmaşık projelerde arazi geliştirme tasarımı için BIM, büyük binalar ve diğer yapılar için standart olduğu sebeplerle daha fazla veya daha az zorunlu hale geliyor.

"Mesleğimiz için yapılmayan araçlarla çalışmanın zorlukları, tasarım çalışmalarımıza değer katmaktan ziyade maliyet ekliyor gibi görünebilir," diyor Schmidt. "Ancak sonunda, BIM daha verimlidir ve bu nedenle para tasarrufu sağlar. Ve para güçlü bir motivatördür, bu yüzden mimarlar, müteahhitler, müşteriler - ve şimdi de peyzaj mimarları - projelerinde BIM'i benimsemek ve hatta zorunlu kılmak için harekete geçiyorlar."

Peyzaj mimarları için, o BIM ağacını dikme zamanı şimdi. Veya Schmidt'in dediği gibi, "Eğer bunu sürecimize dahil etmezsek, başka biri yapacak ve işsiz kalacağız."

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kubilay Kültür Merkezi İlave Kafeterya Tasarımı ve Çevre Düzenlemesi Mimari Proje Yarışması

Menemen Belediyesi tarafından düzenlenen Kubilay Kültür Merkezi İlave Kafeterya Tasarımı ve Çevre Düzenlemesi Mimari Proje Yarışması'na proje teslimi için son tarih 26 Haziran 2019. Yarışmanın Şekli Menemen Belediyesi tarafından düzenlenen yarışma Mimarlık, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışmaları Yönetmeliği doğrultusunda serbest, yerel ve tek kademeli, mimari proje yarışmasıdır. Yarışmanın Konusu ve Amacı Menemen Belediyesi tarafından düzenlenen yarışmanın amacı, ilçemiz halkının 2018 yılından itibaren faaliyet, gösteren Mimar Vedat TOKYAY imzalı yapıda bulunan mevcut yapının düzenlenerek daha fazla yararlanmasını sağlamak, aynı zamanda mevcut yapının çevresini daha kullanılabilir kılmak. Jüri Üyeleri ve Raportörler Serdar AKSOY (Menemen Belediye Başkanı) Noyan ÖZKAN (Menemen Belediye Başkan Yrd.) Ömer GÜNEY (Menemen Belediye Başkan Danışmanı) Faik BOZKUŞ (Menemen Belediye Başkan Danışmanı) Hakan

Paris’te Central Park'tan 5 Kat Büyük Bir Orman Yapılacak

Paris'in banliyösündeki çorak arazide doğal yaşama ve doğa sporlarına katkı sağlayacak bir orman planlanıyor. Fransa'nın başkenti Paris'in banliyösündeki araziye yeni bir ormanlık alan yapılması planlanıyor. Pierrelaye-Bessancourt bölgesindeki alanın en iyi şekilde nasıl kullanılacağı hakkında tartışmalar 15 yıldır devam ettiği için plan henüz uygulanmıyor. Fransız yetkililer, projeyi gerçekleştirmek için çalışıyorlar. Bölgedeki ortak planlama birliği SMAPP (Le Syndicat Mixte pour l'Aménagement de la Plaine de Pierrelaye-Bessancourt) planına göre 1350 hektarlık alanda ağaçlandırma yapılacak. Paris şehir merkezinden yaklaşık 29 km uzakta kuzeybatıdaki ormanlık alan, New York'taki Central Park'a kıyasla 5 kat daha büyük olacak. Seine nehrine yakın olan alanın sınırları araç yollarına göre belirleniyor. 1896-1990 yılları arasında yaklaşık 100 yıl boyunca çorak araziye gübre olması için kanalizasyon atığı serpildi. Araştırmacılar, bu yöntemin to